Ne-am mutat!!!!!! Va asteptam pe noul site www.control-med.com

5955251-smiling-medical-doctors-with-stethoscope-isolated-over-white-background.jpg
Picture1.png
Un om din cinci sufera de astm bronsic in Romania, a subliniat prof. univ. dr. Miron Bogdan, presedintele Comisiei de pneumologie a Ministerului Sanatatii, marti, cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului.
El a subliniat ca, din pacate, numarul bolnavilor de astm este in crestere, factorul favorizant fiind viata moderna, care face sa traim intr-o atmosfera poluata, fumatul fiind unul dintre factorii care nu aduc niciun fel de beneficiu bolnavului.

'Pacientul astmatic de foarte multe ori nu se cauta si asta este in detrimentul sau, pentru ca boala evolueaza', a aratat prof. Miron Bogdan.

In lume exista mai mult de 300 milioane de oameni afectati de aceasta boala, in Europa - 30 de milioane, iar in Romania - aproximativ un milion, a precizat specialistul.

Potrivit acestuia, copiii sunt afectati mai mult decat adultii, insa la varsta de 13-14 ani crizele astmatice pot disparea de la sine. De asemenea, femeile care fumeaza in timpul sarcinii cresc cu 35% riscul copiilor lor de a fi astmatici.

Specialistul a spus ca astmul este o boala care ar trebui prevenita, preventia fiind foarte importanta. Un alt lucru important este tratamentul in ambulatoriu, care ar scadea spitalizarile, a mentionat medicul, adaugand insa ca, din pacate, bolnavii nu respecta tratamentul si ajung la crize astmatice.

In opinia prof. univ. dr. Miron Bogdan, un rol important ar trebui acordat de autoritati finantarii acestui program, pentru ca numarul bolnavilor este in crestere.

La randul sau, prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a evidentiat importanta efectuarii spirometriei, o investigatie care dureaza opt minute si care permite cuantificarea reducerii capacitatii respiratorii.

'Ar trebui sa existe programe in scoli pentru copiii cu astm', a opinat prof. dr. Mihaltan.

El a aratat ca a intrat in traditie ca in prima zi de marti din luna mai sa se marcheze Ziua Mondiala a Astmului, prilej cu care specialistii trag un semnal de alarma privind astmul bronsic. Daca medicatia in cazul astmului nu este controlata, trebuie sa se faca treptat, pana cand nivelul de control este atins si mentinut o perioada suficienta de timp, ca apoi sa se faca o reducere graduala, a spus prof. dr. Florin Mihaltan.

El apreciaza ca un management adecvat permite pe termen lung atingerea unui nivel de control bun pentru majoritatea pacientilor.
'Reducerea mortalitatii prin astm din ultimii 10 ani s-a datorat folosirii tratamentului adecvat, respectiv tratamentul antiinflamator cu corticosteroizi inhalatori', a spus, la randul sau, dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului de Pneumologie 'Marius Nasta'.

De asemenea, un rol important revine diagnosticarii, care trebuie facuta de un medic specialist, a adaugat el.

Ziua Mondiala a Astmului a fost marcata marti la Institutul de Pneumologie 'Marius Nasta', evenimentul fiind organizat de Societatea Romana de Pneumologie. AGERPRES
50000000.png

Numele:Email:Mesajul:
www.control-med.com
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one