Ne-am mutat!!!!!! Va asteptam pe noul site www.control-med.com

5955251-smiling-medical-doctors-with-stethoscope-isolated-over-white-background.jpg
Picture1.png

Sanatatea femeilor: cind trebuie facute examenele ginecologice periodice?

Sanatatea femeilor: cind trebuie facute examenele ginecologice periodice?

AUTOR: SIMONA RELEA
De-a lungul vietii sale, o femeie trebuie sa efectueze regulat anumite examene ginecologice. Practic, din momentul inceperii vietii sexuale pina la 50 de ani, se impun controale ginecologice periodice. Acestea permit diagnosticarea precoce a diverselor maladii. Daca femeile s-ar prezenta o data pe an la control la un medic ginecolog, ar putea fi depistate din timp si tratate cu succes multe cancere de col uterin sau cancere de sin.
18-25 de ani - virsta primelor analize

Prof. dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii "Cuza Voda": "Perioada de la 18 la 25 de ani este considerata virsta primelor analize. La aceasta virsta, riscul esential este legat de viata sexuala.

Toate femeile active sexual trebuie sa inceapa testarea pentru cancerul de col uterin de la virsta de 25 de ani sau la un an sau doi de la debutul vietii sexuale, indiferent cit de tirziu ar surveni. Raporturile sexuale precoce, numerosii parteneri si existenta infectiilor genitale sint aspecte care favorizeaza aparitia acestor leziuni.

Examenul medical consta in efectuarea unui examen ginecologic si din recoltarea de celule de la nivelul colului uterin. De la nivelul vaginului, in conditiile existentei unor secretii vaginale patologice (leucoree), se pot efectua teste bacteriologice, care permit identificarea exacta a germenilor cauzatori ai patologiei infectioase vaginale (vaginite) sau a colului uterin (cervicite).

Testarea se recomanda a fi repeta la trei ani la femeile cu col normal si fara factori de risc pentru infectiile genitale. In cazul pacientelor simptomatice: singerari intermenstruale, singerari dupa contact sexual, leziuni ale colului uterin, scurgeri vaginale patologice, testele se fac la intervale de 6 - 12 luni, in functie de caz.

25-35 de ani - macar o data pe an un control la ginecolog

In aceasta perioada din viata, femeile trebuie sa mearga periodic la medicul lor ginecolog, pentru ca acum se folosesc mai frecvent mijloace contraceptive si tot acum majoritatea devin mame.

Depistarea cancerului de col pentru aceasta categorie de virsta, bineinteles, numai atunci cind este cazul, este relativ usor de rezolvat. Un control de rutina la o sarcina poate fi suficient pentru a descoperi boala. Gravidele care prezinta leziuni ale colului uterin suspecte pot fi testate in cursul sarcinii.

La gravidele care doresc sa participe la programul de depistare precoce, testul este de preferat sa se faca la 12 saptamini dupa nastere. Numai ca, din pacate, nu toate femeile inteleg sa se supuna acestei supravegheri medicale. Un numar semnificativ dintre acestea n-au facut in viata lor un singur frotiu. Ceea ce explica si incidenta crescuta a cancerului de col uterin. In cazul unui frotiu indoielnic sau atunci cind leziunile sint vizibile si grave, se recomanda efectuarea unei colposcopii, examen care permite stabilirea exacta a diagnosticului.

De la 35 la 50 de ani - ecografia mamara e obligatorie

De la 35 la 50 de ani, ecografia mamara trebuie sa reprezinte pentru fiecare femeie o investigatie indispensabila. Statisticile europene arata ca o femeie din zece a suferit, sufera sau va suferi de cancer de sin. Numai aceasta cifra ar trebui sa dea de gindit, determinind femeile sa inteleaga necesitatea prevenirii acestei suferinte, in masura in care se stie ca descoperirea in stadiu incipient - cind leziunea canceroasa nu este palpabila, dar este vizibila la ecografia mamara - vindeca noua femei din zece.

Tinind cont ca aceasta afectiune apare la virste tot mai tinere, este bine ca prima ecografie mamara sa o faceti in jurul acestei virste. Ecografia nu inlocuieste mamografia in diagnosticul precoce al cancerului mamar. La femeile asimptomatice se recomanda virsta de 45 de ani pentru efectuarea unei mamografii de referinta.

Ritmul dupa care vor fi facute celelalte mamografii va fi stabilit de medicul curant, in functie de rezultatul acestui prim examen, de atecedentele femeii si de rezultatul examinarii sinilor. In general, se recomanda efectuarea unei mamografii anual dupa virsta de 45 de ani la familiile cu factori de risc pentru cancerul mamar (antecedente familiale de cancer mamar - mama sau sora, femei care nu au nascut sau nu au alaptat, femei cu prima menstruatie precoce sau menopauza tirzie etc.).

Autoexaminarea lunara a sinilor dupa menstruatie, examenul clinic periodic efectuat de medicul de familie sau de medicul specialist, frecvent uitat sau neglijat din motive de falsa pudoare, au un rol important ca metode de screening si diagnostic precoce al cancerului mamar.

In jurul virstei de 50 de ani - atentie la menopauza

Dupa virsta de 50 de ani, problema generala cu care se confrunta toate femeile este menopauza. Schimbarea hormonala, fizica si, uneori, psihica, care apare la aceasta virsta, este marcata de instalarea menopauzei.

"Consultul poate reprezenta ocazia de a propune, cind acest lucru este posibil, un tratament hormonal de substitutie. Daca acest tratament a fost stabilit si s-a dovedit eficient, fiind tolerat de organism, el poate fi continuat. In cazul in care nu s-a inceput nici un tratament, este bine sa se faca controale regulate pentru a observa eventualele modificari ce pot aparea la nivelul oaselor, al inimii si al vaselor de singe, determinate de dereglarile hormonale inerente acestei perioade din viata".


sursa www.ziaruldeiasi.ro
50000000.png

Numele:Email:Mesajul:
www.control-med.com
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one